آیا اصطلاح بغلی شدن از نظر علمی درست است؟!
این یک رفتار بیولوژیکی و بسیار طبیعی است
یکی از سوال های رایج در خصوص نوزادان و اطفال این است که چرا آنها اغلب تنها در بغل شما (خصوصا مادر) آرام می گیرند؟
محققان دلیل بسیار واضح و مشخصی برای این موضوع دارند و آن را یک رفتار بیولوژیکی بسیار طبیعی برای نوزادان و کودکان به جهت انتقال از محیط رحم به دنیای خارج از آن میدانند.
اختلاف بین این دو محیط بسیار زیاد است و طبیعی است که نوزاد به دنبال محل و شرایطی هرچقدر شبیه تر به محیط قبلی میگردد تا در آن محیط به آرامش برسد.
تماس نوزاد و کودک با والدین یک نیاز اساسی جسمی و روحی است
از نظر پزشکی ثابت شده است که بچه ها برای داشتن شرایط رشدی نرمال و تکامل مغزی به تحریکات حسی نیاز دارند و مشخص است که تماس پوستی و فیزیکی از مهمترین انواع تحریکات حسی است .
در تحقیقات انجام شده در چند یتیم خانه در غرب اروپا نشان داد ،نوزادانی که زمان زیادی را گهواره بدون تماس مستقیم با کسی سپری میکنند مشکلات و عقب ماندگی های حسی و حرکتی بیشتری دارند.
همین نوزادان بعد از 10 هفته با تماس بدنی بیشتر با پرستاران ، پیشرفت بسیار آشکاری از نظر جسمی و روحی پیدا کردند و شرایط بهتری داشتند.
بغل کردن بیشتر = سلامتی بهتر و رشد بیشتر
تحقیقات نشان داد که این تماس های حسی و بغل کردن ها به سرعت باعث آزاد شدن و بالا رفتن سطح هورمون اکسی توسین در خون میگردد.
این هورمون که به هورمون عشق معروف است تحریک کننده رشد جسمی است.
با آزاد شدن و افزایش سطح این هورمون در بدن هورمون های دیگری از خانواد انسولین که کمک کننده رشد بدنی و عصبی هستند به نام های هورمون فاکتور رشد بدنی IGF-1 و همچنین هورمون فاکتور رشد NGF آزاد میگردد. هورمون اکسی توسین همچنین باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن به علت تغییر سطح پلاسمای هورمون های ترشح شده از تیروئید میشود و باعث سرعت بخشیدن به ترمیم زخم ها در بدن نیز می گردد.
با توجه به مزایای زیاد این تماس های بدنی در اروپا و آمریکا انجمن ها ،سایت ها و مقالات بسیاری در خصوص مزایای این کار تأسیس و تألیف شده است و توصیه میشود تا حداقل سن ۲ سالگی به طور کامل به این نیاز بچه ها پاسخ داده شود.
عقاید غلط قدیمی در خصوص بغلی شدن نوزاد و کودک اشتباه است!
در کشور ما از زمان قدیم تا به حال به علت کمبود اطلاعات و همچنین عدم توجه به مسائل عاطفی در نوزادان و اطفال، موضوع بغل کردن بچه ها همواره با اصطلاح “بغلی شدن”بچه ها و به عنوان یک امر منفی مطرح شده و بسیاری از والدین به اشتباه برای از سر افتادن چنین عادتی تلاش های زیادی کرده و میکنند، غافل از اینکه این ابراز علاقه توسط بچه ها برای در آغوش گرفته شدن جزء مراحل طبیعی و نیاز بدنی آنها بوده و مانند تغذیه و خواب و … از موارد مهم در سلامتی و رشد آنهاست.
این حس زیبا ، خوشایند و در عین حال کوتاه مدت را از آنها دریغ نکنیم.